Nascholing

Nascholing

De scholingscommissie heeft in 2021 weer interessante nascholingen voor u georganiseerd. Onderstaand vindt u het programmaoverzicht en het inschrijvingsformulier.


Scholing VMT 2021

Scholingen georganiseerd door de VMT in 2021 (voor zover bekend).

De Commissie Bij- en Nascholing probeert dit jaar weer een “normaal “ scholingsprogramma  te organiseren, nu de meeste coronamaatregelen verleden tijd zijn. Alhoewel nog niet alles rond is en we ook nog samenvattingen van de lezingen van de sprekers moeten ontvangen, geven wij u al graag de data door en informatie voor zover die bij ons bekend is. Zodoende kunt u misschien in uw agenda deze data vast vrij houden. Er kunnen dus nog wijzigingen plaatsvinden. Op verzoek hebben we nogmaals Maurice Harder uitgenodigd voor een lezing over het kaakgewricht met therapeutische consequenties( dit is overigens nog niet helemaal zeker). Nieuw in ons programma is neuroloog dr. Evert Kraal, die met ons diverse casussen zal behandelen aan de hand van beeldvormende technieken.  Prof. dr. Bert Otten is na enkele jaren weer terug met een prikkelend onderwerp :” Onderzoek naar bewegen bij het oplossen van vragen van justitie, advocatuur en sport coaches”

Online scholingen

Maandag 30 mei 2022

Reanimatie : theorie en praktijk en gebruik AED

Tijd: 19.00 – 21.30 uur

We willen deze training opnieuw laten verzorgen door het bedrijf Zorg-Wijs te Leiden , dat uitgebreid ervaring heeft in het trainen van huisartsen en fysiotherapeuten.

De cursus vindt plaats op onze gebruikelijke locatie Postiljon Hotel te Nulde. We werken weer met een voorinschrijving. U dient zich uiterlijk voor 16 mei a.s. aan te melden. Wees er snel bij want er zijn maar 20 plaatsen. B U ontvangt na afloop van de cursus een officieel certificaat Nederlandse Reanimatie Raad (NRR)

Locatie: Postillion Hotel Amersfoort Strandboulevard 3 3882 RN Putten.

De scholing levert 2 accreditatiepunten op voor het Kwaliteitsregister ManueleTherapie van de VMT.

Kosten: €  95,00

Onlinescholing

Maandag 20 juni 2022 Onlinescholing

Spreker : Dr. Lennard Voogt

Titel : Rode vlaggen

Op dit moment is Lennard als lector verbonden aan Kenniscentrum Zorginnovatie. Lennard Voogt is opgeleid als fysiotherapeut en heeft meer dan 25 jaar ervaring in de fysiotherapeutische behandeling van mensen met complexe pijn. In 2009 promoveerde hij aan de Universiteit voor Humanistiek op het proefschrift ‘De ervaringswereld van patiënten met chronische pijn: een empirisch-fenomenologisch onderzoek’. Tegenwoordig werkt Lennard als docent en als wetenschappelijk onderzoeker. Sinds 2019 is hij tevens als ‘visiting professor’ verbonden aan de faculteit voor lichamelijke opvoeding en kinesitherapie van de vrije Universiteit Brussel.

Samenvatting :

Sinds de komst enkele jaren geleden van de ‘directe toegankelijkheid fysiotherapie’ maken fysiotherapeuten gebruik van zogenaamde ‘rode vlaggen’. Rode vlaggen zijn tekens en symptomen die fysiotherapeuten kunnen gebruiken in hun klinische besluitvorming ten aanzien van de indicatiestelling voor fysiotherapeutische hulp. Rode vlaggen hebben inmiddels hun plek gevonden binnen het fysiotherapeutisch handelen en zijn opgenomen in vrijwel alle richtlijnen. Toch is er nog veel onduidelijk over de precieze betekenis van de term ‘rode vlag’ en ook op welke manier deze nu zouden moeten worden gebruikt. Tijdens deze lezing wordt ingegaan op deze onduidelijkheden en wordt richting gegeven aan de juiste wijze van het gebruik van rode vlaggen en worden tevens overblijvende knelpunten en vraagstukken aangegeven.

Tijd : 19.30 – 21.00 uur. U ontvangt de inlogcode voor Zoom 2 dagen voor de scholing.

De scholing levert 2 accreditatiepunten op voor het Kwaliteitsregister ManueleTherapie van de VMT.

Kosten : € 50,00

Maandag 12 september 2022

Spreker: Dr. Arthur de Gast, orthopedisch chirurg, MD, MSc, PhD

Titel: Schouderproblematiek

Samenvatting :

Anatomie, fysiologie en biomechanica van het schoudergewricht

Het schoudergewricht is het meest mobiele gewricht van het menselijk lichaam dat in samenwerking met de scapula, clavicula en de bewegingen van de romp er voor zorgen dat de arm een enorme bewegingsvrijheid ten opzichte van de romp. Hierdoor kan de menselijke hand  als instrument optimaal ten opzichte van de romp geplaatst worden.

De bouw van het schoudergewricht is complex en ingenieus. Een kleine scapulaire benige kom tegenover een grote humerale kop dragen bij de aan bewegelijkheid van het gewricht. De articulaire weke delen dragen bij aan de stabiliteit van het gewricht. De intieme anatomische, functionele en klinische relatie tussen kapsel, labrum, ligamenten, bicepspees, geometrie van het kraakbeen en de rotator cuff maken het schoudergewricht zowel geliefd als gehaat bij artsen en fysiotherapeuten.

In deze lezing wordt ingegaan op de bovengenoemde aspecten met de nadruk op de klinische anatomie van het gewricht.

Rotator cuff afwijkingen

De rotator cuff afwijkingen kunnen ingedeeld worden in traumatische en degeneratieve afwijkingen. Traumatische afwijkingen zijn letsels waarbij een adequaat trauma leidt tot schade aan de rotator cuff. Degeneratieve afwijkingen zijn leeftijdsgebonden en leiden doorgaans tot chronische schade aan de rotator cuff. Bij kwaliteitsverlies van de rotator cuff kan een relatief klein trauma leiden tot een relatief groot letsel (acute-on-chronic).

Instabiliteit

De stabiliteit van het schoudergewricht wordt gewaarborgd door de bouw van het gewricht, de bewegingsuitslagen die vastliggen in de geometrie van het gewricht en de organisatie en orienta van de kapsulaire ligamenten. Daarnaast zijn de besturing en beteugeling door de spieren rondom het gericht van essentieel belang.

In de laatste jaren zijn er veel nieuwe inzichten en behandelmethoden ontstaan voor de behandeling van instabiliteit van het schoudergewricht. Deze inzichten hebben vooral te maken met methoden die de mate van benige schade aan het glenoid vastleggen, de ontwikkelingen van fixatiemethoden van het kapsel-labrumcomplex en de verdere ontwikkelingen van artroscopische technieken.

Degeneratieve afwijkingen en schouderprothesen

Lange tijd waren de behandelmethoden voor artrose van het schoudergewricht minder ver ontwikkeld dan die voor heup- en kniegewricht. De laatste 20 jaar echter heeft de schouderprothesiologie een enorme vogelvlucht genomen en hebben nieuwe materialen, operatietechnieken, inzichten in de biomechanica geleid tot een exponentiële groei van het aantal schouderprothesen wereldwijd.

In dit deel van de lezing wordt een deel van deze ontwikkeling geschetst alsook de huidige stand van zaken (State of the Art). Er wordt ook een overzicht gegeven van de diverse soorten schouderprothesen, zoals hemiartrhroplastiek, anatomische en reversed schouderprothesen. De biomechanica van de schouder is afhankelijk van de balans tussen mobiliteit en stabiliteit van het gewricht. Kennis van zowel de normale als de degeneratieve schouder is nodig om het herstel van de normale kinematica met een schouderprothese te begrijpen.

Tijd:

16.00 – 18.00 1e lezing

18.00 – 19.00 buffet

19.00 – 21.30 2e lezing

De scholing levert 4 accreditatie punten op voor het Kwaliteitsregister Manuele Therapie van de VMT.

Locatie: Postillion Hotel Amersfoort Strandboulevard 3 3882 RN Putten.

Kosten: € 165,00

Maandag 3 oktober 2022

Spreker : Prof. dr. Bert Otten

Prof.dr. E. (Bert) Otten is bijzonder hoogleraar Neuromechanica en Prothesiologie bij de Rijksuniversiteit Groningen. Otten studeerde biologie en promoveerde in 1982 aan de Rijksuniversiteit Leiden, waarna hij een poos onderzoek verrichtte aan de functionele morfologie van de menselijke rug. Otten is momenteel bij Bewegingswetenschappen verantwoordelijk voor de programma’s Neuromechanica/ Neuromechanics. Daarnaast is hij actief in het specialisatietraject Rehabilitation and Functional Recovery en begeleidt hij studenten bij hun afstudeerprojecten.

De titel  : Onderzoek naar bewegen bij het oplossen van vragen van justitie, advocatuur en sport coaches.

Tijd:

16.00 – 18.00 1e lezing

18.00 – 19.00 buffet

19.00 – 21.30 2e lezing

De scholing levert 4 accreditatie punten op voor het Kwaliteitsregister Manuele Therapie van de VMT.

Locatie: Postillion Hotel Amersfoort Strandboulevard 3 3882 RN Putten.

Kosten: € 165,00

Maandag 31 oktober 2022

Sprekers : Aad Lagerberg en Chris Riezebos

Titels : Tenenstand en hoge hakken – Chris Riezebos

            Bewegingsanalyse van het springen – Aad Lagerberg

Tijd:

16.00 – 18.00 1e lezing

18.00 – 19.00 buffet

19.00 – 21.30 2e lezing

De scholing levert 4 accreditatie punten op voor het Kwaliteitsregister Manuele Therapie van de VMT.

Locatie: Postillion Hotel Amersfoort Strandboulevard 3 3882 RN Putten.

Kosten: € 165,00

Maandag 14 november 2022

Docent : Collega  Dick van Os

Onderwerp : Praktijkscholing schouder

Tijd : 19.00 – 21.00 uur

De scholing levert 2 accreditatiepunten op voor het Kwaliteitsregister ManueleTherapie van de VMT.

Kosten: €  95,00

Locatie : School voor Manuele Therapie Nederland
               P.C. Staalweg 50
               3721 TJ Bilthoven

Dinsdag 22 november 2022

Sprekers :

Maurice Harder

Maurice Harder is fysiotherapeut, Master manueel therapeut en Master sportfysiotherapeut. Naast mijn werkzaamheden in de praktijk bij Hofland en van Geest in Kwintsheul, ben ik verbonden als Hogeschooldocent aan de opleiding fysiotherapie aan de Hogeschool Rotterdam. Tevens ben ik docent aan de opleiding ‘Master Manuele Therapie’ aan diezelfde Hogeschool. Daarnaast geeft ik na- en bijscholing aan fysiotherapeuten en manueel therapeuten voor verschillende organisaties en ben ik medeoprichter en reviewer voor de Fysiotoetsbank van Bohn Stafleu en Lochem

Dr. Evert Kaal, neuroloog bij Maasstad Ziekenhuis en voorzitter multidisciplinaire Werkgroep voor Syncope en Autonome Aandoeningen

Rotterdam, Zuid-Holland, Nederland

Onderwerpen :

Maurice Harder :  Cranio Mandibulaire Dysfunktie en therapeutische interventies

                             aan de hand van casuïstiek

Evert Kraal : Bespreking van verschillende neurologische casuïstiek aan de

                     hand van beeldvormend materiaal

Tijd:

16.00 – 18.00 1e lezing Evert Kraal

18.00 – 19.00 buffet

19.00 – 21.00 2e lezing Maurice Harder

De scholing levert 4 accreditatie punten op voor het Kwaliteitsregister Manuele Therapie van de VMT.

Locatie: Postillion Hotel Amersfoort Strandboulevard 3 3882 RN Putten.

Kosten: € 165,00

SMTN cursusblokken

Eind maart starten er twee modules: Voor de tweede maal de module Manueel therapeutische behandeltechnieken Thoracale en schouderklachten, inclusief de ribben (VMT geaccrediteerd 60 punten)

https://www.manueletherapie.nl/modules/thoracale-en-schouderklachten-inclusief-ribben/

 en voor de eerste keer, onze module over Elleboog-, onderarm, pols- en handklachten. Deze is momenteel alleen geaccrediteerd voor VMT-leden (48 punten) en wordt aangeboden voor een eenmalig introductietarief:

https://www.manueletherapie.nl/modules/elleboog-onderarm-pols-en-handklachten/

De agenda voor heel 2022 staat direct op de homepage van de website www.manueletherapie.nl en daaronder de afzonderlijk aanklikbare modules.

Procedure van aanmelden :

U kunt het bedrag overmaken aan de penningmeester van de VMT  :

Rekeningnummer Postbank/ING: IBAN NL69INGB0001726057

Rekeningnummer ABN/AMRO: IBAN: NL95ABNA0524249997

T.n.v. vereniging van Manueel Therapeuten.

Wanneer u twee dagen voor de geplande online activiteit nog geen inlogcode heeft ontvangen, wilt u dan contact op nemen met het secretariaat van de VMT, tel: 0343-460374. Email: info@manueeltherapeuten.nl

Wanneer u een week voor de onlinescholing schriftelijk annuleert bij het secretariaat krijgt u het bedrag teruggestort onder aftrek van € 25,00 administratiekosten, voor de onlinescholingen is dit bedrag €15,00.


Algemene voorwaarden en bepalingen Bijscholing VMT 2020

Rekeningnummer Postbank/ING: IBAN NL69INGB0001726057

Rekeningnummer ABNAMRO: IBAN: NL95ABNA0524249997

T.n.v. vereniging van Manueel Therapeuten

U ontvangt na de inschrijving een bewijs van inschrijving, wilt u deze mee nemen naar de desbetreffende locatie ten behoeve van uw registratie.

Wanneer u twee weken voor de geplande activiteit nog geen bewijs van inschrijving heeft ontvangen, wilt u dan contact op nemen met het secretariaat van de VMT, tel: 0343-460374.  Email: info@manueeltherapeuten.nl

Wanneer u twee weken voor de scholing schriftelijk annuleert bij de penningmeester krijgt u het bedrag teruggestort onder aftrek van € 40,00 administratiekosten.


Aankondiging samenwerking Scholingen  SMTN met VMT :

Meer informatie over de scholingen in 2021 volgt .


 

Scholingseisen

Vanaf 1 januari 2017 dienen de leden van de vereniging te voldoen aan de volgende eisen:

  • Per 5 jaar (2017 – 2022) dient ieder lid van de VMT te voldoen aan de eis van 160 accreditatiepunten. Eén accreditatiepunt komt overeen met één uur scholing.
  • Er zijn momenteel 2 erkende kwaliteitsregisters voor de leden van de VMT. De gecertificeerde leden dienen verplicht in het VMT-kwaliteitsregister opgenomen te zijn. De overige leden kunnen kiezen tussen het VMT-kwaliteitsregister of het CKR. Opname in het CKR dient te worden overlegd aan het secretariaat van de VMT!
  • Van de 160 uur dient minimaal 40 uur door geaccrediteerde bij- en nascholing te worden ingevuld. Op dit moment worden scholingen van de VMT, de School Utrecht, en de werkgroep G geaccrediteerd. Ook de masteropleiding Manuele Therapie wordt geaccrediteerd.
  • Ook door het bestuur georganiseerde Intercollegiale Contacten (I.C.C.) en Algemene Ledenvergaderingen (A.L.V.) worden geaccrediteerd.
  • Ook publicaties, deelname aan wetenschappelijk onderzoek en beoordeling van wetenschappelijke artikelen kunnen voor accreditatie in aanmerking komen.
  • Daarnaast kunt u een Intervisiegroep (3-8 collegae) oprichten waar u een bepaald onderwerp of persoonlijk functioneren bespreekt / bestudeert met elkaar.
  • Deelname aan de verschillende commissies binnen de VMT (bv. Wetenschappelijke commissie, Commissie bij- en nascholing, PR commissie, Toetsingscommissie) zullen ook beloond gaan worden. Accreditatiepunten nog nader te bepalen.

Symposium Bewegingsketens

In de Fysiopraxis jaargang 26, nummer 1, februari 2017, is van de hand van prof.dr.R.A.B. Oostendorp een interessant artikel verschenen met de titel: Manuele therapie op een kruispunt, Dood spoor of springlevend?
Omdat veel leden van de VMT geen lid zijn van het KNGF kunnen geïnteresseerden bij ondergetekende een kopie krijgen van het artikel. Verzoeke daartoe te mailen naar: ftbak60@kpnmail.nl
IB

Namens de bijscholingscommissie,
Marianne Kleisma
Gerjan van den Broek
Frans de Jong
Sonja de Brabander