Actueel

Onderzoek in de Manuele Therapie E.S.

Onderzoek in de Manuele Therapie E.S.

Dragen de sagittale- en de frontale- en de horizontale – bewegingscomponent in de Manuele Therapie ES evenveel bij aan het eindresultaat?

Inleiding
In een populatie van N=499 zijn tinnitus patiënten behandeld met Manuele Therapie e.s. (MT). De populatie is tot stand gekomen door in een periode van vijf jaar advertenties in plaatselijke couranten te plaatsen waarin mensen met Tinnitus werden uitgenodigd zich te laten behandelen. Eerder is in een pilot studie (Bakker, 2012) onderzocht of het resultaat van de MT was toe te schrijven aan toeval of dat dit kon worden gerelateerd aan de gegeven behandeling. Verder is onderzocht welke anamnese de beste informatie gaf om de behandeling MT daar zo goed mogelijk op te laten aansluiten.(Bakker, 2012). Ook is in een follow-up onderzoek aangetoond dat in een lage frequentie door behandelen na twaalf behandelingen er in de periode daarna een significant beter resultaat bij de behandelgroep werd behaald dan bij de niet behandelgroep.(Bakker, 2012). In recent onderzoek (Oostendorp ea, 2016) is zowel theoretisch als praktisch aangetoond dat MT een goede keuze voor behandelen is bij deze patiënten categorie.

Conclusie
De vraag van dit onderzoek luidt: Dragen de sagittale- en de frontale- en de horizontale – bewegingscomponent evenveel bij aan de uitgevoerde beweging? Aangetoond is dat in een populatie van N=499 tinnitus patiënten bij behandeling 2,3,6 en 8 t/m 11 met manuele therapie e.s. de sagittale bewegingscomponent statistisch significant bijdraagt (alpha=0.05) aan de therapeutische beweging terwijl dat niet voor de frontale en horizontale bewegingscomponent kan worden gezegd. Verder onderzoek is over dit onderwerp wenselijk.

Auteur:
Iem Bakker MSc.
Bakker, IC, Ambulante praktijk voor tinnitus behandeling, Rheden

Lees hier meer over dit onderzoek.